Vnitr Lek 2014, 60(7-8):556-561

Vliv podávání tekutého mléčného nutričního doplňku se zvýšeným obsahem syrovátkových bílkovin na nutriční stav seniorů

Jolana Rambousková1,*, Bohumír Procházka2, Michael Binder3, Michal Anděl1
1 Ústav výživy 3. LF UK Praha, přednosta prof. MUDr. Michal Anděl, CSc.
2 Oddělení biostatistiky a informatiky SZÚ Praha, vedoucí RNDr. Bohumír Procházka, CSc.
3 Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o., Praha, ředitel Ing. Petr Roubal, CSc.

Cíl:
Cílem studie bylo zhodnocení vlivu dlouhodobého podávání nápoje se zvýšeným obsahem syrovátkových proteinů a sníženým obsahem laktózy vyrobeného podle nové receptury (Nutrisen) seniorům žijícím v institucionalizované péči.

Metodika:
Studie proběhla u 47 klientů domova pro seniory v Praze starších 65 let v období od května roku 2013 do července roku 2013. Suplementovaná skupina (23 osob) konzumovala denně 200 ml mléčného nápoje ve 3 různých chuťových variantách po dobu 8 týdnů. Kontrolní skupina konzumovala běžnou stravu. V základních charakteristikách se obě skupiny významně nelišily. Byly hodnoceny antropometrické a biochemické ukazatele nutričního stavu a snášenlivost preparátu při dlouhodobém podávání.

Výsledky:
Snášenlivost a kompliance nutričně definovaného nápoje byla velmi dobrá (86 %). U intervenované skupiny došlo po 8 týdnech ke zvýšení tělesné hmotnosti v průměru o 700 g. Průměrná hladina albuminu a prealbuminu se významně zvýšila (začátek studie vs 8týdenní podávání): 35,5 ± 4,52 g/l vs 36,19 ± 4,1 g/l a 0,160 ± 0,05 vs 0,174 ± 0,04 g/l (p < 0,05), hladina vitaminu D se významně zvýšila z 31,2 ± 16,4 nmol/l na 36,8 ± 17,7 nmol/l (p < 0,001) a došlo k významnému vzestupu HDL-cholesterolu: 1,29 ± 0,33 mmol/l vs 1,35 ± 0,35 mmol/l (p < 0,001).

Závěr:
Nutričně definovaný mléčný nápoj byl v 8týdenní klinické studii seniory dobře snášen a měl příznivý vliv na vývoj hmotnosti, hladinu albuminu, prealbuminu, vitaminu D a HDL-cholesterolu.

Klíčová slova: malnutrice; nutriční stav; senioři; suplementace; vitamin D

Effect of the liquid milk nutritional supplement with enhanced content of whey protein on the nutritional status of the elderly

Aim:
The aim of this study was to evaluate the effect of long-term administration of liquid nutritional supplement with increased amounts of whey protein and reduced amounts of lactose, produced in accordance with a new recipe "Nutrisen" on the elderly living in institutionalized care.

Methods:
The study was carried out from May to July, 2013, on 47 retirement home residents, living in Prague, all of which were 65 years or older. Supplemented group (n = 23) consumed (200 ml) milk drinks with three different flavours on a daily basis for eight weeks. The reference group was on a normal diet. There was no significant difference in baseline characteristics between participants in both groups. Anthropometric and biochemical indicators of nutritional status and tolerance of the nutritional supplement during long-term use were evaluated.

Results:
Both compliance (daily intake program) and tolerance of the nutritionally defined supplement were very good. For the supplemented group, there was an average weight increased of 700 grams after the 8 week nutritional supplement test period. Average levels of albumin and prealbumin increased significantly (from the beginning to the end of the program), 35.5 ± 4.52 g/l vs 36.19 ± 4.1 g/l and 0.160 ± 0.05 vs 0.174 ± 0.04 g/l (p < 0.05), vitamin D levels increased from 31.2 ± 16.4 nmol/l to 36.8 ± 17.7 nmol/l (p < 0.001) and HDL-cholesterol levels increased from 1.29 ± 0.33 mmol/l to 1.35 ± 0.35 mmol/l (p < 0.001).

Conclusion:
The specific nutritionally defined milk drink (Nutrisen), used in this study, was well tolerated by the elderly study participants, over the eight-week clinical study. We observed a positive effect on the participant's weight, serum albumin, prealbumin, vitamin D and HDL-cholesterol.

Keywords: elderly; malnutrition; nutritional status; supplementation; vitamin D

Vloženo: 7. únor 2014; Přijato: 24. březen 2014; Zveřejněno: 1. červenec 2014  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Rambousková J, Procházka B, Binder M, Anděl M. Vliv podávání tekutého mléčného nutričního doplňku se zvýšeným obsahem syrovátkových bílkovin na nutriční stav seniorů. Vnitr Lek. 2014;60(7-8):556-561.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Guigoz Y, Lauque S, Vellas BJ. Identifying the elderly at risk for malnutrition. The Mini Nutritional Assessment. Clin Geriatr Med 2002; 18(4): 737-757. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Rambousková J, Slavíková M, Krsková A et al. Nutritional Status Assessment of Institutionalized Elderly in Prague, Czech Republic. Annals of Nutrition and Metabolism 2013; 62(3): 201-206. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Marcus EL, Berry EM. Refusal to eat in the elderly. Nutr Rev 1998; 56(6): 163-171. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Nieuwenhuizen WF, Weenen H, Rigby P et al. Older adults and patients in need of nutritional support: review of current treatment options and factors influencing nutritional intake. Clin Nutr 2010; 29(2): 160-169. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Donini LM, Poggiogalle E, Piredda M et al. Anorexia and Eating Patterns in the Elderly. PLoS ONE 2013; 8(5): e63539. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Morley JE. Decreased food intake with aging. J Gerontol A Biol Sci Med Sci 2001; 56(Spec No 2): 81-88. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Zoltick ES, Sahni S, Mc Lean RR. Dietary Protein Intake and Subsequent Falls in Older Men and Women: The Framingham Study. J Nutr Health Aging 2011; 15(2): 147-152. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Bales CW, Ritchie CS. Sarcopenia, weight loss, and nutritional frailty in the elderly. Annu Rev Nutr 2002; 22: 309-323. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Vikstedt T, Suominen MH, Joki A et al. Nutritional status, energy, protein, and micronutrient intake of older service house residents. J Am Med Dir Assoc 2011; 12(4): 302-307. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu: Praha 2011. ISBN 978 80 2546 987 3.
  11. Berkhout AM, Cools HJ, Mulder JD. Measurement or estimation of body length in older nursing home patients. Tijdschr Gerontol Geriatr 1989; 20(5): 211-214.
  12. Morley JE, Kraenzle D. Causes of weight loss in a community nursing home. J Am Geriatr Soc 1994; 42(6): 583-585. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Payette H et al. Weight loss and mortality among free-living frail elderls; a prospective study. J Gerontol A Bio Sci Med 1999; 54(9): 440-445. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Kubota K, Kadomura T, Ohta K et al. Analyses of laboratory data and establishment of reference values and intervals for healthy elderly people. J Nutr Health Aging 2012; 16(4): 412-416. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Takata Y, Ansai T, Yoshihara A et al. Serum albumin (SA) levels and 10-year mortality in a community-dwelling 70-year-old population. Arch Gerontol Geriatr 2012; 54(1): 39-43. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Ramel A, Jonsson PV, Bjornsson S et al. Vitamin D deficiency and nutritional status in elderly hospitalized subjects in Iceland. Public Health Nutr 2009; 12(7): 1001-1005. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Papapetrou PD, Triantafyllopoulou M, Korakovouni A. Severe vitamin D deficiency in the institutionalized elderly. J Endocrinol Invest 2008; 31(9): 784-787. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Looker AC. Serum 25-hydroxyvitamin D and risk of major osteoporotic fractures in older U.S. adults. J Bone Miner Res 2013; 28(5): 997-1006. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Wong YY, McCaul KA, Yeap BB et al. Low vitamin D status is an independent predictor of increased frailty and all-cause mortality in older men: the Health in Men Study. J Clin Endocrinol Metab 2013; 98(9): 3821-3828. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Mareth T. Nedostatek vitaminu D ve stáří. Interní medicína pro praxi 2004; 6(2): 59-60.
  21. Zamrazil V. Význam vitaminu D - nové poznatky, které svědčí o jeho úloze v medicíně. Vnitř Lék 2012; 58(5): 379-380. Přejít na PubMed...
  22. Tieland M, Brouwer-Brolsma EM, Nienaber-Rousseau C et al. Low vitamin D status is associated with reduced muscle mass and impaired physical performance in frail elderly people. Eur J Clin Nutr 2013; 67(10): 1050-1055. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Chalmers JD, McHugh BJ, Docherty C et al. Vitamin-D deficiency is associated with chronic bacterial colonisation and disease severity in bronchiectasis. Thorax 2013; 68(1): 39-47. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Sochorová K, Bartůňková J. Vitamin D a imunitní systém - teorie a vlastní zkušenosti. Interní medicína pro praxi 2007; 9(1): 28-30.
  25. Azali P, Barbasso Helmers S, Kockum I et al. Low serum levels of vitamin D in idiopathic inflammatory myopathies. Ann Rheum Dis 2013; 72(4): 512-516. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Fuchsová R, Topolčan O, Vrzalová J et al. Deficit vitaminu D. Medicína po promoci 2013; 14(1): 51-56.
  27. Breilmann J, Pons-Kühnemann J, Brunner C et al. Effect of antioxidant vitamins on the plasma homocysteine level in a free-living elderly population. Ann Nutr Metab 2010; 57(3-4): 177-182. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Manders M, de Groot CPGM, Blauw YH et al. Effect of a nutrient-enriched drink on dietary intake and nutritional status in institutionalised elderly. Eur J Clin Nutr 2009; 63(10): 1241-1250. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Holm L, Olesen JL, Matsumoto K et al. Protein-containing nutrient supplementation following strength training enhances the effect on muscle mass, strength, and bone formation in postmenopausal women. J Appl Physiol (1985) 2008; 105(1): 274-281. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Stratton RJ, Elia M. A review of reviews: A new look at the evidence for oral nutritional supplements in clinical practice. Clin Nutr 2007; 26(Suppl 1): 5-23. Přejít k původnímu zdroji...
  31. Hetherington MM, Bell A, Rolls BJ. Effects of repeat consumption on pleasantness, preference and intake. British Food Journal 2000; 102(7): 507-521. Přejít k původnímu zdroji...
  32. Bernstein MA, Tucker KL, Ryan ND et al. Higher dietary variety is associated with better nutritional status in frail elderly people. J Am Diet Assoc 2002; 102(8): 1096-1104. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Vnitřní lékařství

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.