Vnitr Lek 2016, 62(7-8):539-546
Posuny v nutričních doporučeních pro zdravé obyvatelstvo a jejich dopad pro diabetickou dietu
- Centrum pro výzkum diabetu, metabolizmu a výživy Ústavu výživy 3. LF UK a II. interní kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady, Praha
V současné době prokázaly stovky vědeckých prací na buněčné úrovni i u experimentálních zvířat i studie u zdravých i nemocných dobrovolníků a konečně i velká epidemiologická sledování, které jsou potraviny, ze kterých lze komponovat zdravou výživu, a které jsou potraviny, které by měly být konzumovány omezeně nebo vůbec ne. Mezi potraviny, které by měly být omezeny, nebo nekonzumovány vůbec, patří především ty, které obsahují transmastné kyseliny, které by měly představovat jen 1 % celkového energetického příjmu. Podobně by měly být omezeny saturované mastné kyseliny, dále sacharidy a sůl. Naopak konzum monoenových a polyenových mastných kyselin představuje základní přístup při konzumu tuků. Za těchto podmínek může přívod tuku v potravě dosáhnout až 35 % vší celkové denní energie. Ze sacharidů jsou výhodné ty, které mají nízký glykemický index, především výrobky z celozrnných obilovin, tmavé rýže a zejména luštěniny. Sůl je třeba omezit pod 6 g/den a alkohol na množství nepřesahující 10 g u žen a 20 g u mužů. Poslední doporučení již nelimitují cholesterol. Potraviny obsahující nasycené mastné kyseliny živočišného původu však cholesterol obsahují. I potraviny rostlinného původu, většinou z tropických olejů, které obsahují nasycené mastné kyseliny a neobsahují cholesterol, jsou však rizikem. Naopak vejce, která vedle cholesterolu nemají významné množství nasycených mastných kyselin, již nemají přísný limit.
Klíčová slova: diabetes; dietetická doporučení; energetický příjem; cholesterol; protein; sacharidy; tuky; zdravá výživa; železo
Changes in nutritional recommendations for a healthy population and their influence on a diabetic diet
Recently, thousands of papers brought knowledge about effects of nutrients on cellular level, in experimental animals and in human experiments on one side, the results of epidemiological studies on the other side have suggested the nutrients and foods for healthy diet and nutrients and foods, which should be consumed only in limited amount. Among foods, which should be avoided, those with higher content of trans-fatty acids. Their daily intake should not exceed 1 % of total energy intake. Similar should be limited saturated fatty acid, added sugar and salt. On the contrary, the intake of monounsaturated and polyunsaturated fatty acids in foods should be basic part of fat intake. In these conditions the amount of consumed fat could create up to 35 % of all daily energy intake. Beneficial carbohydrates are those with low glycemic index, i.e. whole grain and brown rice products and legumes. The intake of salt is necessary to limit fewer than 6 g per day and alcohol intake should not exceed 10 g per day in women and 20 g per day in men. The recommendation in last years do not limit cholesterol daily intake. The food of animal origin with high content of saturated fatty acids, i.e. meat and milk products parallel contains also cholesterol. On the other hand, the oils of vegetable origin mostly from tropical oils, which contents high amount of saturated fatty acids represents the risk? On the contrary eggs and shellfish contents high amount of cholesterol and very low amounts of saturated fatty acids. Therefore, there is no reason for their strict limitation in the diet.
Keywords: carbohydrate; diabetes; dietary recommendation; energy intake; fat; healthy diet; iron; cholesterol; protein
Vloženo: 19. červenec 2016; Přijato: 1. srpen 2016; Zveřejněno: 1. červenec 2016 Zobrazit citaci
Reference
- American Diabetes Association Standards of Medical Care in Diabetes - 2016. 3. Foundations of Care and Comprehensive Medical Evaluation. Diabetes Care 2016; 39: (Suppl. 1): S23-S35.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Anděl M, Kraml P, Dlouhý M. Diabetes mellitus a poruchy metabolismu. Galén: Praha 2001. ISBN 80-7262-047-9.
- Ascherio A, Katan M, Zock PL et al. Trans fatty acids and coronary heart disease. N Engl J Med 1999; 340(25): 1994-1998.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Brunerova L, Smejkalova V, Potockova J et al. A comparison of the influence of a high-fat diet enriched in monounsaturated fatty acids and conventional diet on weight loss and metabolic parameters in obese non-diabetic and Type 2 diabetic patients. Diabet Med 2007; 24(5): 533-540.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- DACH: Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr. Umschau: Frankfurt/Main 2000. Dostupné z WWW: <https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/>.
- Dietary Giudlines for Americans 2015-2020. 8th Edition. US Departement of Agriculture and US Departement of Health and Human Services 2015. Dostupné z WWW: <https://health.gov/dietaryguidelines/2015/resources/DGA_Executive-Summary.pdf>.
- Dlouhý P, Marhol P. Přehled složení mastných kyselin v rostlinných tucích a olejích. DMEV 1999: 2(4): 211-217.
- Jirovská A, Pelikánová T, Anděl M. Doporučený postup dietní léčby pacientů s diabetem. DMEV 2012; 15(4): 235-243.
- Eckel RH, Jakicic JM, Ard JD et al. 2013 AHA/ACC guideline on lifestyle management to reduce cardiovascular risk. A report of the American College of Cardiology /American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. Circulation 2014; 12925 Suppl 2: S76-S99. Erratum in Circulation 2014; 129(25 Suppl 2):S100-S101. Circulation 2015; 131(4):e326.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. Eur Heart J 2016; pii: ehw106. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1093/eurheartj/ehw106>.
- Fernández-Real JM, Penarroja G, Castro A et al. Blood letting in high-ferritin type 2 diabetes: effects on insulin sensitivity and beta-cell function. Diabetes 2002; 51(4): 1000-1004.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Fürstova V, Kopska T, James RF et al. Comparison of the effect of individual saturated and unsaturated fatty acids on cell growth and death induction in the human pancreatic beta-cell line NES2Y. Life Sci 2008; 82(13-14): 684-691.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Gojda J, Patkova J, Jacek J et al. Higher insulin sensitivity in vegans is not associated with higher mitochondrial densitiy. Europ J Clin Nutr 2013; 67(12): 1310-1315.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Hunnicutt J, He K, Xun P. Dietary Iron Intake and Body Iron Stores Are Associated with Risk of Coronary Heart Disease in a Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. J Nutr 2014; 144(3): 359-366.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kahleova H, Matoulek M, Malinska H et al. Vegetarian diet improves insulin resistance and oxidative stress markers more than conventional diet in subjects with Type 2 diabetes. Diabet Med 2011; 28(5): 549-559.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Knowler WC, Barret-Connor E, Fowler SE et al. Diabetes Prevention Program Research Group: Reduction of incidence of Type 2 diabetes with life-style intervention or metformin. N Engl J Med 2002; 346(6): 393-403.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kraml PJ, Klein RL, Huang Y et al. Iron loading increases cholesterol accumulation and macrophage scavenger receptor I expression in THP-1 mononuclear phagocytes. Metabolism 2005; 54(4): 453-459. Erratum in Metabolism 2005; 54(7): 982.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Healthy diet may reduce high blood pressure risk after gestational diabetes, NIH study suggests. National Institute of Health, USA, updated April 18, 2016. Dostupné z WWW: <https://www.nih.gov/news-events/news-releases/healthy-diet-may-reduce-high-blood-pressure-risk-after-gestational-diabetes-nih-study-suggests>.
- Pokorný J, Dubská L et al. Technologie tuků. SNTL: Praha: 1986.
- Salonen JT, Nyyssönen K, Korpela H et al. High stored iron levels are associated with excess risk of myocardial infarction in eastern Finnish men. Circulation 1992; 86(3): 803-811.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Schwarz W, Novák B. Trans-kyseliny v margarínech. Výž a Potr 1996; 51(5): 137-139.
- Simcox JA, McClain D. Iron and Diabetes Risk. Cell Metabolism 2013; 17(3): 329-341.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Souci SW, Fachmann W, Kraut H. Food Composition and Nutrition Tables. 7th ed. Medpharm: Stuttgart 2008. ISBN 978-0849341410.
- Sullivan JL. Iron and sex difference in heart disease risk. Lancet 1981; 1(8233): 1293-1294.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Sullivan JL. Macrophage iron, hepcidin, and atherosclerosic plaque stability. Exp Biol Med (Maywood) 2007; 232(8): 1014-1020.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Sullivan JL. Do Hemochromatosis Mutations Protect Against Iron-Mediated Atherogenesis? Circ Cardiovasc Genet 2009; 2(6): 652-657.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Syrovatka P, Kraml P, Hulikova K et al. Iron stores are associated with asymptomatic atherosclerosis in healthy men of primary prevention. Eur J Clin Invest 2011; 41(8): 846-853.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Scientific Reports of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee. US Departement of Agriculture and US Departement of Health and Human Services 2015. Dostupné z WWW: <https://health.gov/dietaryguidelines/2015-scientific-report/pdfs/scientific-report-of-the-2015-dietary-guidelines-advisory-committee.pdf>.
- Shin JY, Xun P, Nakamura Y et al. Egg consumption in relation to risk of cardiovascular disease and diabetes: a systematic review an metaanalysis. Am J Clin Nutr 2013; 98(1): 146-159.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Tůmová J, Mališová L, Anděl M et al. Protective Effect of Unsaturated Fatty Acids on Palmitic Acid-Induced Toxicity in Skeletal Muscle Cells is not Mediated by PPAR delta Activation. Lipids 2015; 50(10): 955-964.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Velíšek J. Chemie potravin 1. Ossis: Tábor 1999. ISBN 80-902391-4-5.
- Wildova E, Dlouhy P, Kraml P et al. Orally administered whey proteins have comparable effect on C-peptide secretion in healthy subjects as standard C-peptide stimulation tests. Physiol Res 2013; 62(2): 179-186.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...